Piegowata kasza gryczana prażona z kurczakiem i warzywami
- 1 torebka kaszy gryczanej prażonej Kupiec
- 1 czerwona papryka
- 1 niewielka cukinia
- 1 szklanka młodego groszku
- 1 czerwona cebula
- 1 duża pierś z kurczaka
- Olej roślinny
- Sos sojowy
- Sól i pieprz do smaku
- Liście szpinaku do dekoracji
Oczyść pierś z kurczaka i pokrój ja w plasterki (1/2 cm). Skrop je niewielką ilością sosu sojowego. Ugotuj kaszę wg przepisu na opakowaniu.
Oczysc warzywa i pokrój je. Cukinię ponacinaj wzdłuż wycinając paseczki. Pokrój ją w plasterki. Część papryki pokrój drobno a część w podłużne trójkąty. Część cebuli pokrój drobno a część w spore piórka. Na oleju przesmaż duże części warzyw, posyp je odrobiną pieprzu i soli. Zdejmij z patelni.
Paprykę i czerwona cebule posiekane drobno przesmaż na odrobinie oleju. Dodaj plasterki kurczaka i na bardzo małym ogniu przesmaż je z obydwu stron. Wyjmij kurczaka, dodaj groszek i kaszę. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Ułóż promieniście na talerzach warzywa i plastry kurczaka.
Centralnie ułóż kaszę i udekoruj listkami szpinaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz