16 lipca 2015

Piegowata kasza gryczana prażona z kurczakiem i warzywami


Piegowata kasza gryczana prażona z kurczakiem i warzywami

  • 1 torebka kaszy gryczanej prażonej Kupiec
  • 1 czerwona papryka
  • 1 niewielka cukinia
  • 1 szklanka młodego groszku
  • 1 czerwona cebula
  • 1 duża pierś z kurczaka
  • Olej roślinny 
  • Sos sojowy
  • Sól i pieprz do smaku
  • Liście szpinaku do dekoracji


Oczyść pierś z kurczaka i pokrój ja w plasterki (1/2 cm). Skrop je niewielką ilością sosu sojowego.  Ugotuj kaszę wg przepisu na opakowaniu.
Oczysc warzywa i pokrój je. Cukinię ponacinaj wzdłuż wycinając paseczki. Pokrój ją w plasterki. Część  papryki pokrój drobno a część w podłużne trójkąty. Część cebuli pokrój drobno a część w spore piórka. Na oleju przesmaż duże części warzyw,  posyp je odrobiną pieprzu i soli. Zdejmij z patelni.
Paprykę i czerwona cebule posiekane drobno przesmaż na odrobinie oleju. Dodaj plasterki kurczaka i na bardzo małym ogniu przesmaż je z obydwu stron. Wyjmij kurczaka, dodaj groszek i kaszę. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Ułóż promieniście na talerzach warzywa i plastry kurczaka.
Centralnie ułóż kaszę i udekoruj listkami szpinaku.

Gotuj w zdrowym stylu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz