Jest bardzo proste a zarazem smaczne. Można wykorzystać czarne jagody leśne, jak ja lub jagody kamczackie czy też borówki amerykańskie.
Ciasto jagodowe bez pieczenia
- 500 ml leśnych jagód
- 500 ml kremówki
- 250 serka mascarpone
- 4 galaretki cytrynowe
- 250 g biszkopcików
- około 50 g obranych i posiekanych migdałów
Umyj i obierz jagody.
Przygotuj jedną galaretkę wg instrukcji na opakowaniu. Wyłóż prostokątną formę folią. Rozłóż równomiernie pokruszone biszkopty. Polej je tężejącą galaretką i wstaw do lodówki. Przygotuj kolejne dwie galaretki w 250 ml wody. odstaw do schłodzenia. Ubij kremówkę. Wymieszaj ją z serkiem mascarpone.
Gdy galaretka zacznie tężeć wymieszaj ją energicznie z masą. Połowę masy rozłóż na biszkoptach, drugą połowe wymieszaj z jagodami i rozłóż ją na poprzedniej.
Odstaw do lodówki.
Przygotuj ostatnią galaretkę wg instrukcji na opakowaniu, jeśli jest upał dodaj trochę mniej wody. Posyp ciasto posiekanymi migdałami i zalej tężejącą galaretką.
Odstaw do lodówki, by galaretka zastygła.
Wybaczcie że fotki nie najlepsze, ale to ostatnie kawałki.
Zanim zdążyłam zrobić fotki ciasto zostało prawie całe zjedzone.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz