11 lipca 2015

Ciasto jagodowe bez pieczenia

Dziś koniecznie mimo późnej pory muszę podać Wam przepis tego ciasta. Kilku osobom oobiecałam.
Jest bardzo proste a zarazem smaczne. Można wykorzystać czarne jagody leśne, jak ja lub jagody kamczackie czy też borówki amerykańskie.



 Ciasto jagodowe bez pieczenia

  • 500 ml leśnych jagód
  • 500 ml kremówki
  • 250 serka mascarpone
  • 4 galaretki cytrynowe  
  • 250 g biszkopcików
  • około 50 g obranych i posiekanych migdałów


Umyj i obierz jagody.
Przygotuj jedną galaretkę wg instrukcji  na opakowaniu. Wyłóż prostokątną formę folią. Rozłóż równomiernie pokruszone biszkopty. Polej je tężejącą galaretką i wstaw do lodówki. Przygotuj kolejne dwie  galaretki w 250 ml wody. odstaw do schłodzenia. Ubij kremówkę. Wymieszaj ją z serkiem mascarpone.
Gdy galaretka  zacznie tężeć wymieszaj ją energicznie z masą. Połowę  masy rozłóż na biszkoptach, drugą połowe wymieszaj z jagodami i rozłóż ją na poprzedniej.




Odstaw do lodówki.
Przygotuj ostatnią  galaretkę wg instrukcji  na opakowaniu, jeśli jest upał dodaj trochę mniej wody. Posyp ciasto posiekanymi migdałami i zalej tężejącą galaretką.
Odstaw do lodówki, by galaretka zastygła.




Wybaczcie że fotki nie najlepsze, ale to ostatnie kawałki.
Zanim zdążyłam zrobić fotki ciasto zostało prawie całe zjedzone.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz