10 lipca 2015

Deser lodowy podwójnie truskawkowy

Truskawek już niewiele ... niestety kończy się sezon :(
Nie mogłam odmówić sobie tej przyjemności, by zjeść porządne lody truskawkowe z moją ulubioną polewą truskawkową.
Nadszarpnęłam trochę zapas zamrożonych już na zimę truskawek. Ale co tam!


Deser lodowy podwójnie truskawkowy



  • 400 g  zamrożonych truskawek
  • 250 g  świeżych truskawek
  • 250 ml jogurtu
  •  syropu z agawy do smaku
  •  2 łyżki skruszonych bezów




Świeże truskawki umyj, obierz i zmiksuj. Dosłodź syropem z agawy jeśli trzeba.
Do malaksera wsyp zamrożone truskawki,  dodaj jogurt i syrop z agawy, jeśli truskawki nie sa słodkie.
Zmiksuj  truskawki z jogurtem i od razu wyłóż do pucharków.
Jeśli chcesz podać deser później wstaw  lody w pojemniku do zamrażalnika.
Porcje lodów polej musem truskawkowym i posyp pokruszonymi bezami.
Udekoruj całymi truskawkami.





3 komentarze: