Racuchy z truskawkami i syropem klonowym smakowały wyśmienicie!
By wzbogacić wartości odżywcze i smaki dodałam rodzynków, jagody goji i agrest.
Racuchy drożdżowe z truskawkami
- 2 dag drożdży
- 1 jajo
- 1 szklanka puree z dyni
- 1/2 szklanki mleka
- mąka pszenne uniwersalna (ile zabierze)
- 1/2 szklanki rodzynków
- 2 łyżki jagód goji
- 1/2 szklanki pokrojonego drobno agrestu
- szczypta soli
- około 1 kg truskawek
- syrop klonowy
- mięta do dekoracji
- olej do smażenia
Z mleka, 2 łyżek mąki, drożdży i 1 łyżki cukru przygotuj zaczyn.
Gdy zaczyn się wzburzy wlej go do misy, dodaj puree z dyni, jajo,szczyptę soli oraz stopniowo dosypuj mąkę wyrabiając dośc luźne ciasto.
Dodaj suszone owoce. Obierz agrest i pokrój go na małe cząstki. Dodaj do ciasta i wymieszaj.
odstaw do wyrośnięcia.
Smaż na niewielkiej ilości oleju rumiane racuszki.
Umyj i obierz truskawki. Pokrój wieksze na połówki. Podawaj racuchy przekładane truskawkami, udekorowane listkami mięty i polane syropem klonowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz