27 lipca 2015

Puszyste naleśniki z jagodami

Puszyste naleśniki z jagodami



  • około 120 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 czubate łyżki otrębów
  • 1 lekko ubite jajko
  • 150 ml tłustego mleka
  • 250 ml jagód leśnych
  • olej do smażenia
  • 400 ml wiejskiej śmietany lub jogurtu
  • cukier trzcinowy do posypania
  • gałązki mięty do dekoracji




Przesiej wiekszą część mąki z proszkiem do pieczenia do miski. Dodaj otręby i jajko. Wlej mleko i wymieszaj, by nie powstały grudki. Ciasto powinno mieć konsystencję gęsej śmietany. jesli trzeba, dosyp mąki.




Rozgrzej patelnię na średnim ogniu.
 Na odrobinie oleju  smaż niewielkie,
 puszyste naleśniki na złoty kolor.







 Ułóż naleśniki na papierowych ręcznikach w ciepłym miejscu.




Podawaj naleśniki polane śmietaną lub jogurtem, posypane jagodami i cukrem trzcinowym z gałązką mięty.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz