23 lutego 2015

Pikantne naleśniki z kapustą i mięsem

To naleśniki z oszczędnym farszem  przygotowanym z mięsa gotowanego, ostrej paryczki i kapusty pekińskiej



Pikantne naleśniki z kapustą i mięsem



  • 1 duże jajo
  • 250 ml mleka 
  • 250 ml wody 
  • szczypta soli
  • 2 łyżki mąki razowej
  • ok 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • mięso z rosołu (obrane ze skóry i kości)
  • 1 duża cebula 
  • kilka liści kapusty pekińskiej
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 2 ostre papryczki zielone
  • 1 łyżka masła klarowanego 
  • około 5 dag żółtego sera 
  • sól i pieprz czarny do smaku



Wlej mleko i wodę  do miski, dodaj  jajo, mąkę razową, siemie lniane i szczyptę soli.
Zmiksuj ciasto naleśnikowe dosypując mąkę.
Odstaw je   na 30 minut.
W rondlu przesmaż na maśle posiekaną  cebulę.
Dodaj pokrojoną w paseczki kapustę pekińską.
Przesmaż wszystko razem poodlewając niewielką ilością wody.
Dodaj pokrojoną drobno paprykę i  przyprawy.
Na końcu dodaj pokrojone mięso. Duś nadzienie jeszcze około 5 minut.


Dopraw farsz sola i pieprzem do smaku.
Zagęść 1 łyżeczką mąki wymieszanej w małej ilości wody.
Smaż cieniutkie naleśniki na rozgrzanej patelni  skropionej odrobiną oleju.
Nadziewaj naleśniki gorącym farszem posypując drobno startym serem.




2 komentarze: