Będą pyszne dania. Na początek zupka.
Zupa dyniowa z jaglanymi kluseczkami
- 150 g kaszy jaglanej
- około 700 g miąższu dyni (może być mrożony)
- 1 łyżka masła
- 1,5 litra bulionu warzywnego
- 2 ziemniaki
- 1 jabłko
- 2 łyżki startego żółtego sera typu ementaler
- 2 łyżki zmielonych orzechów włoskich
- Orzechy zmielone i natka pietruszki do posypania
- sól i pieprz biały do smaku
Ugotuj kaszę jaglaną wg wskazówek na opakowaniu.
Obierz ziemniaki i jabłko.
Miąższ dyni przesmaż na łyżce masła, zalej bulionem, Dopraw sola i pieprzem,
dodaj pokrojone drobno ziemniaki i jabłko. Ugotuj do miękkości po czym zmiksuj.
Do ciepłej kaszy dodaj stary ser, orzechy - wymieszaj dokładnie.
Formuj z kaszy kuleczki.
nalewaj zupę do talerzy, ułóż na środku kuleczki, kluseczki.
Posyp zupę startymi orzechami włoskimi.
Przed podaniem oprósz obficie zupę natką pietruszki.
TO tych kluseczek już się nie gotuje?
OdpowiedzUsuńNinka, dzięki za inspirację kurczakową, czasami najlepsze są sprawdzone metody. Na pewno H&C będą usatysfakcjonowani, zwłaszcza, jak zrobię kurczaka na pikantnie.
OdpowiedzUsuńCała przyjemność po mojej stronie - mam nadzieję że wyjdą ci naprawdę chrupiące i rodzinka będzie zadowolona!
UsuńJa tez najbardziej lubią na ostro!
Uwielbiam zupę dyniową, a ta wygląda na bardzo smaczną
OdpowiedzUsuńDzięki!
OdpowiedzUsuń