1 lutego 2014

Batoniki orzechowe

Przypominacie sobie studenckie ciasteczka? Zniknęły szybciutko, więc chyba były smaczne...
Zajrzałam do mojej spiżarki i ....wyjęłam kilka smacznych i zdrowych produktów.
Postanowiłam zrobić  batoniki orzechowe na bazie daktyli, fig i płatków żytnich pełnoziarnistych.
 Jeśli chcecie zrobić wersję bezglutenową zastąpcie je wiórkami kokosowymi.



Batoniki orzechowe



  • 20 dag daktyli
  • 20 dag fig
  • 2 duże jaja
  • 1 szklanka płatków żytnich błyskawicznych (lub owsianych)
  • 20 dag orzechów laskowych
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżki tłuszczu  kokosowego


Pokrój daktyle i figi. Włóż je do rondelka, zalej szklanką wody i gotuj około 15 minut.
Figi powinny zmięknąć a daktyle się prawie rozgotować. Dodaj płatki błyskawiczne - wymieszaj. Pozostaw masę do ostudzenia. Do  letniej masy wbij jaja i energicznie wymieszaj,
Blaszkę wyłóż papierem, rozłóż masę. Posiekaj orzechy, posyp nimi masę.
Lekko dociśnij orzechy by przylepiły się do masy i nie odpadały.
Górę pokryj tłuszczem kokosowym i wstaw do nagrzanego piekarnika.








Piecz w temp.170 st C około 40 minut  w zależności od grubości masy. Po przestudzeniu pokrój ciasto na batony.
Dietetyczne ciasteczka




5 komentarzy:

  1. Bardzo tu smacznie, na Twoim blogu, będziemy tu wracać. Zapraszamy również do Nas.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ile wytrzymają takie batony? Chcę je zabrać w podróż:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moje nie dotrwały do tygodnia , ale przypuszczam, że spokojnie ponad tydzień wytrzymają.

      Usuń