28 lutego 2014

Zajączek w jaglance

Zabawny przepis na jaglankę dla dzieci tych małych i dużych, który kiedyś przygotowałam a nie zdążyłam opisać. Aromatyzowana jarzynami kasza ładnie wygląda na talerzu i niejeden niejadek może się skusić.


Zajączek w jaglance


  • 200 g  kaszy jaglanej
  • 2 buraczki średnie czerwone
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 2 łyżki zmielonych migdałów
  • sól i pieprz ziołowy do smaku
  • sałata masłowa
  • sok z cytryny i miód lipowy do smaku
  • 4 plastry żółtego sera
  • 6 łyżek pesto
  • koperek do dekoracji


Ugotuj kaszę wg wskazówek na opakowaniu.
Obierz buraczki, zetrzyj je w drobną łezkę po czym przełóż do garnuszka.
Podlej niewielka ilością wody, lekko posól i ugotuj do miękkości. Pod koniec gotowania dodaj masło.
Dopraw buraczki sokiem z cytryny, miodem  i pieprzem ziołowym do smaku.
Podziel kaszę na trzy części. Do jednej części ciepłej kaszy dodaj starty parmezan i migdały - wymieszaj.
Dodaj do drugiej części buraczki  w takiej proporcji by powstała kleista masa.



Trzecią część wymieszaj z pesto.
Z żółtych plasterków powycinaj słoneczka.
Do foremki w kształcie zajączka włóż jasną kaszę ugniatając ją lekko. Wyjmij z foremki na talerz.




Udekoruj talerz krajobrazem z sałaty koperku i pozostałych kolorowych kasz.
Umieść słoneczko. Takie same porcje przygotuj na pozostałych talerzach.

4 komentarze:

  1. Moja Hurma jest już za duża, ale młodsza Czereda (od brata, stale u mnie siedzą i łapią się do bandy) byłaby zachwycona!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może i by polubili jaglankę? A może już lubią?

      Usuń