28 lutego 2014

Zupa dyniowa z jaglanymi kluseczkami

Jeszcze sporo przepisów z  dynią pojawi się na blogu. Rozkroiłam kolejna dynię, nieco mniejszą, ale bardzo pomarańczowa w środku i aromatyczną.
Będą pyszne dania. Na początek zupka.



Zupa dyniowa z jaglanymi kluseczkami


  • 150 g kaszy jaglanej
  • około 700 g miąższu dyni (może być mrożony)
  • 1 łyżka masła
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • 2 ziemniaki
  • 1 jabłko
  • 2 łyżki startego żółtego sera typu ementaler
  • 2 łyżki zmielonych orzechów włoskich
  • Orzechy zmielone i natka pietruszki do posypania
  • sól i pieprz biały do smaku 




Ugotuj kaszę jaglaną wg wskazówek na opakowaniu.
Obierz ziemniaki i jabłko.
 Miąższ dyni przesmaż na łyżce masła, zalej bulionem, Dopraw sola i pieprzem,
dodaj pokrojone drobno ziemniaki i jabłko. Ugotuj do miękkości po czym zmiksuj.
Do ciepłej kaszy dodaj stary ser, orzechy - wymieszaj dokładnie.



Formuj z kaszy kuleczki.
nalewaj zupę do talerzy, ułóż na środku kuleczki, kluseczki.





Posyp zupę startymi orzechami włoskimi.
Przed podaniem oprósz obficie zupę natką pietruszki.








6 komentarzy:

  1. TO tych kluseczek już się nie gotuje?

    OdpowiedzUsuń
  2. Ninka, dzięki za inspirację kurczakową, czasami najlepsze są sprawdzone metody. Na pewno H&C będą usatysfakcjonowani, zwłaszcza, jak zrobię kurczaka na pikantnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cała przyjemność po mojej stronie - mam nadzieję że wyjdą ci naprawdę chrupiące i rodzinka będzie zadowolona!
      Ja tez najbardziej lubią na ostro!

      Usuń
  3. Uwielbiam zupę dyniową, a ta wygląda na bardzo smaczną

    OdpowiedzUsuń