7 lutego 2014

Dyniowa z ryżem i kokosowa nutą



No i przyszedł czas na moją " grubą bertę" - największą dynię jaką wyhodowałam.
Ważyła 17 kg!!! Podzieliłam ją na  gruba plastry i  rozdałam trochę rodzince, trochę przyjaciołom.


Trochę zamroziłam i oczywiście od  kilku dni jemy zupę dyniową.
Nie chciałam, żeby z garnka powiało nudą, więc codziennie podaję ją w innej wersji, z dodatkiem innych przypraw.
Kolejno je opiszę, może komuś przyda się przepisik, bo dyniowa  to bardzo zdrowa zupa!




Dyniowa z ryżem i kokosowa nutą



    W Nowy Rok z Superfoods
  • 1,5 kg miąższu dyni
  • 1 litr  bulionu warzywnego
  • sok z limonki  i cukier brązowy do smaku
  • 2 łyżka tłuszczu kokosowego  Extra
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • szczypta zmielonych goździków, kardamonu, cynamonu i gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz biały, chilli  do smaku
  • 100 g tajskiego ryżu jaśminowego (lub innego) ugotowanego uprzednio
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • ostra papryka w proszku do posypania


Na jednej łyżce tłuszczu kokosowego  zeszklij pokrojoną drobno cebulę. Dodaj pokrojony drobno  czosnek i pokrojoną w kostkę dynię.
Przesmaż wszystko przez kilka minut po czym dolej bulion, dodaj przyprawy (kurkumę i te po szczypcie)
 - gotuj do miękkości (około 10 min.).
Gdy dynia będzie miękka zmiksuj wszystko blenderem lub przetrzyj przez sito.
Dopraw zupę solą, sokiem z limonki (powinna być lekko kwaśna) i cukrem brązowym (powinna być lekko słodka)
oraz   chilli i pieprzem białym. Dodaj tyle przypraw pikantnych ile lubisz.


W rondlu rozgrzej pozostały  tłuszcz kokosowy, wsyp wiórki, lekko je upraż po czym od razu dodaj ryż.
Przesmaż go z kokosem chwilę by był gorący.





Podawaj zupę od razu z dodatkiem ryżu oprószonego odrobina chilli.






3 komentarze:

  1. Jej, 17 kilo??!! Tak już marzę o tym dniu, kiedy zamieszkam na wsi w swoim drewnianym domku. I tez będę hodować dynie, bo to warzywo jest zaniedbane w mojej kuchni (i chyba niesłusznie)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uprawa dyni jest bardzo dużą frajdą :) a i w kuchni jest niezwykle dietetycznym i uniwersalnym warzywem, więc szczerze polecam!

    OdpowiedzUsuń