10 lutego 2014

Kluski nadziewane kurczakiem i grzybami leśnymi.

W sobotę rano dojadaliśmy smakowity chlebek warstwowy z tymiankiem i sezamem przełożony plasterkiem mazdamera i sałatą. Chlebek był tak kruchy, że nie trzeba było go tostować, zapewne dzięki sporej ilości Smakowitej Pajdy.
Za to na obiad ugotowałam znowu kluski, moje ulubione w stylu kartaczy lub  cepelinów.
Miałam dwa udka z kurczaka ugotowane w rosole, prawdę mówiąc niezbyt aromatyczne.
Jedynym ratunkiem dla tego nieciekawego, aczkolwiek zdrowego, bo gotowanego mięsa okazał się smalczyk roślinny i grzyby. Farsz zamknięty i ugotowany w cieście  był bardzo smaczny, a kluski okraszone smalczykiem smakowały wybornie!
Dlatego podzielę się z Wami kolejnym przepisem.



Kluski nadziewane kurczakiem i grzybami leśnymi.



  • 80 dag ugotowanych ziemniaków (odmiany kleistej)
  • 5 średnich ziemniaków
  • mąka ziemniaczana (ile zabierze)
  • sól i pieprz biały do smaku
  • 2 ugotowane udka kurczaka
  • garść  suszonych leśnych grzybów
  • około 3 łyżek smalczyku Smakowita Pajda z ziołami ogrodowymi
  • 1 łyżka smalczyku Smakowita Pajda z  cebulką i jabłkiem 
  • zielenina do dekoracji



Grzyby pokrusz, włóż do rondla, zalej niewielką ilością wody. Po 15  minutach moczenia ugotuj je, aż będą miękkie. Obierz mięso  kurczaka z błon, chrząstek i kości. Pokrój je, drobno razem z grzybami,
dodaj do rondla  w którym gotowały się grzyby. Dodaj 1 łyżkę smalczyku Smakowita Pajda z  cebulką i jabłkiem , dopraw solą i białym pieprzem, duś razem kilka minut by smaki się przegryzły.
Odstaw do ostudzenia.
Obierz surowe ziemniaki, zetrzyj je w łezkę. Na gęstym sitku umieść miazgę i odsącz  ją z płynujednaj nie za bardzo.
Po odstaniu zlej sok. Skrobię zatrzymaj.
Ziemniaki gotowane  i obrane przepuść przez praskę, lekko je ugnieć, wyjmij czwartą część - wypełnij ją mąką.
 Włóż  z powrotem ziemniaki, dodaj   starte ziemniaki oraz skrobię - wyrób ciasto na kluski.
 Formuj z ciasta podłużne placuszki, nakładaj farsz po czym zlepiaj i formuj podłużne kluski w kształcie cepelina (zapewne stąd   nazwa klusek).
Z jednej strony przy pomocy widelca zrób wklęsłe szlaczki  na kluskach, by okrasa lepiej wsiąkła w ciasto.



Gotuj je w osolonej wodzie przez  około kilkanaście  minut w zależności od wielkości klusek.







Podawaj kluski ze   smalczykiem Smakowita Pajda z  ziołami ogrodowymi udekorowane zieleniną.





 „Smakowita Pajda zaskoczyła mnie tym,
że nawet proste i tanie danie 
okraszone smalczykiem roślinnym
pyszne jest niesłychanie!

Biorę udział w zabawie kulinarnej "Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są Z T Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.

 


Kluski zniknęły w oka mgnieniu!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz