12 lutego 2014

Walentynkowa zupa dyniowa

Walentynki tuż tuż... a mnie wirus złapał. jeszcze trzymam się na nogach i co nieco próbuję przygotować na to "święto". Ja osobiście podchodzę do niego na wesoło...ale w tym roku jakoś mi nie do śmiechu. Będzie więc w miarę szybko i raczej symbolicznie.
Najpierw szybka zupka z naleśnikowym serduszkiem , bo dyni wciąż u mnie dostatek :)
Tym razem wykorzystałam zamrożoną kostkę.



Walentynkowa zupa dyniowa


  • zupa: 1 opakowanie mrożonego miąższu dyni 
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 duże jabłko
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • sól, pieprz biały, chilli do smaku
  • słodka papryka w proszku do posypania
  • zielenina do dekoracji
  • naleśniki: 1 jajo
  • 100 ml mleka
  • 100 ml wody
  • szczypta soli
  • 2 łyżki mąki pszennej razowej
  • mąka pszenna ile zabierze
  • sezam do posypania.



Wpierw usmaż  naleśniki.
Do mleka z wodą dodaj  jajo, szczyptę soli,  mąkę orkiszową.
 Miksuj  na gładko. Nie przerywając miksowania dosyp  mąkę pszenną w takiej ilości, by powstało ciasto naleśnikowe .
 Odstaw  w chłodne miejsce na 15 minut.
 Smaż  naleśniki na suchej patelni z jednej strony posypując z wierzchu sezamem (przyklei się do ciasta) po czym odwróć naleśniki i piecz  po stronie z sezamem.
Odstaw  do ostudzenia.



Na jednej łyżce masła zeszklij pokrojoną drobno cebulę i posiekany czosnek.
 Dodaj  pokrojoną zmrożoną dynię i obrane jabłko pokrojone w cząstki.
Duś  wszystko przez kilka minut po czym dolej bulion,
 dodaj   kurkumę i szczyptę soli - gotuj do miękkości (około 10 min.).
Gdy dynia będzie miękka miksuj  wszystko blenderem lub przetrzyj przez sito.  Dopraw  zupę solą, pieprzem i chili do smaku.
Z naleśników wytnij serduszka. Posyp  je czerwoną papryką.
Pozostałe skrawki pokrój jak makaron i włóż na dno bulionówek lub niewielkich miseczek.
Serduszka wycięte z naleśników posyp  ze strony sezamowej obficie słodką papryką.
 Ułóż je delikatnie na powierzchni zupy, udekoruj  zieleniną.


3 komentarze: