10 lutego 2014

Lniana pizza Wegetariana

Wczoraj był dzień pizzy :)
W moim domu nie mogło jej zabraknąć. A że od kilku dni wszystko co kuchnia wydała :D było smakowite, więc i pizza była smakowita.
Synkowie odwiedzili nas po południu, więc nie miałam zbyt dużo czasu.  Zrobiłam pizzę  szybciutko z surowymi warzywami i oliwkami ze słoika. Zabezpieczyłam spody pod warzywami warstwą smalczyku roślinnego. Ciasto było chrupiące i aromatyczne, a sok wypływający z warzyw nie rozmoczył je zbytnio.  Przyznam się też od razu, że zrobiłam więcej ciasta żeby upiec paluchy makowe na które mieliśmy od dawna apetyt.
Ale najpierw przepis na pizzę.



Lniana pizza Wegetariana.


  • 500 g  mąki pszennej 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 30 g  drożdży 
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 2 łyżki smalczyku Smakowita Pajda z  cebulką i jabłkiem 
  • 1 szklanka letniej wody (250 ml)
  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • 2 łyżki siemienia lnianego do posypania brzegów
  • 1 małe rozkłócone jajo do posmarowania
  • papryka czerwona słodka
  • 2 papryczki ostre (jedna czerwona, jedna zielona)
  • cebula
  • kilka łodyg selera naciowego
  • oliwki zielone
  • około 5 dag żółtego sera
  • 2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 2 łyżeczki suszonego oregano


Przesiej mąkę  do dużej miski, dodaj sól i wymieszaj.
Wymieszaj  cukier i drożdże z dodatkiem 1 łyżki mąki  w niewielkiej ilości wody i  odstaw  na 10 minut. Przelej zaczyn drożdżowy do mąki. Dodaj łyżkę oleju.
Wyrabiaj ciasto od 5 do 10 minut dopóki nie będzie gładkie i elastyczne. Na końcu dodaj zmielone siemię lniane - wyrabiaj ciasto jeszcze chwilę.
Przełóż je do  miski  oprószonej odrobiną  mąki i odstaw  do wyrośnięcia   w ciepłym miejscu (około 1 godz.).

Oczyść i obierz warzywa , pokrój je drobno.
Na desce lub macie posypanej mąką rozwałkuj z połowy ciasta okrągły placek o grubości
około 5 mm. Wykrój nożykiem falistym kółko. Brzeg posmaruj jajkiem i przylep odcięty pasek w formie rantu. To samo zrób z drugą częścią ciasta. Posmaruj każda pizzę  (oprócz brzegów) cienką
warstwą smalczyku Smakowita Pajda z  cebulką i jabłkiem, posyp oregano i bazylią . Rozłóż równomiernie warzywa, oliwki odsączone z zalewy.
 Posmaruj brzegi jajem i posyp siemieniem lnianym.

Odstaw pizze do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika posyp pizze startym serem.








Upiecz pizzę w dobrze zagrzanym piekarniku (200 st.C.) na złoty kolor (około 30 min.).











 „Smakowita Pajda zaskoczyła mnie 
wszechstronnością zastosowania 
w daniach mięsnych i typu wegetariana"

Biorę udział w zabawie kulinarnej "Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są Z T Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.



















Podaj babeczki po lekkim przestudzeniu udekorowane ulubionymi kiełkami.

3 komentarze:

  1. Pomimo tego, że jestem wielkim fanem mięsa na pizzy to wygląda to całkiem apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nic się nie stanie jeśli wrzucisz pod spód odrobinę szyneczki lub salami, będzie równie apetyczna !

      Usuń