15 lutego 2014

Walentynkowy makaron z rybą wędzoną

Wczoraj obiad walentynkowy był ekspresowy, ozdobiony serduszkami. Nie miałam siły stać długo przy piecu, więc zrobiłam obiad w 20 minut. O kolacji nie wspomnę, była całkiem anty-walentynkowa
czyli tost z masłem i siekanym czosnkiem. Jeszcze rano czułam jej skutki w ustach :P
 

Walentynkowy makaron z rybą wędzoną



  • 300 g  makaronu typu pióra,świderki itp
  • 1 duża wędzona na ciepło makrela (lub inna ryba np. kawałek łososia, halibuta)
  • 1  cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 50 ml białego wina (lub wody)
  • 1 łyżka masła sklarowanego
  • 100 ml  śmietanki kremowej
  • 1 łyżeczka płaska mąki ziemniaczanej
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżka posiekanej natki pietruszki





Wstaw lekko osoloną wodę na makaron i ugotuj go wg wskazań na opakowaniu.
Obierz rybę ze skóry i ości, posiekaj ją ostrym nożem dość drobno.
Obierz cebulę - posiekaj ją w pióra. Obierz paprykę, z płaskich części wytnij serduszka do dekoracji.
Resztę papryki pokrój w kosteczkę.

Na rozgrzanym na patelni maśle zeszklij  cebulę, dodaj paprykę - przesmaż wszystko przez chwilę, dopraw odrobiną soli i pieprzem.
Podlej winem lub wodą, duś 5 minut na małym ogniu





Wymieszaj mąkę w pół szklance wody, dodaj śmietankę i wlej na patelnię.
Doprowadź do zagotowania mieszając. Dodaj posiekaną rybę i natkę pietruszki.Wymieszaj, potrzymaj chwilę na ogniu by ryba zagrzała się w sosie.
Podawaj porcje makaronu z sosem rybnym udekorowane  serduszkami wyciętymi z papryki.

















4 komentarze:

  1. Szybkie dania mają wiele zalet - ciekawa propozycją z tą makrelą... nigdy nie jadłam makreli na ciepło.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto spróbować, sos ma delikatny wędzony smak i aromat, a papryka jest słodka i chrupiąca :)

      Usuń
  2. Ja też nigdy nie jadłam sosu do makaronu z wędzoną rybą :-(

    OdpowiedzUsuń
  3. Marzyniu! Kiedyś musi być ten pierwszy raz! :D

    OdpowiedzUsuń