22 lutego 2014

Pikantne placki gryczane ze słonecznikiem

Ze świeżo ugotowanej kaszy lub pozostałej z dnia poprzedniego można zrobić wyśmienite placki.
Tym razem pozostała mi z dnia poprzedniego kasza gryczana. Takich placków jeszcze nie robiła, więc je opiszę.
 

Pikantne placki gryczane ze słonecznikiem



  • 100 g ugotowanej kaszy gryczanej
  • 2 duże jaja
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki śmietany lub jogurtu
  • 1 cebula
  • 1 bardzo ostra papryczka czerwona
  • 1 ostra papryczka zielona
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1/2 szklanki ziaren słonecznika
  • sól i pieprz czarny do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia
  • sos pomidorowy lub ketchup
Jaja rozkłóć z jogurtem  lub śmietaną, dodaj mąkę - wymieszaj. Dosyp kaszę, dodaj pieprz ziołowy.
Obierz cebulę i posiekaj ją drobno.




Obierz paprykę czerwoną i zieloną - posiekaj je drobno.
Dodaj warzywa do ciasta na placki.





Wymieszaj wszystko razem, dopraw solą i pieprzem.
Na rozgrzanym oleju smaż niewielkie placuszki z jednej strony posypując je słonecznikiem.
Odwróć na drugą i smaż placuszki na rumiany kolor.
Odsącz z tłuszczu układając je na ręczniku papierowym.



Podawaj  placuszki  z sosem pomidorowym lub ketchupem.









4 komentarze:

  1. wow! Wyglądają na pożywne, smaczne i bogate :)
    z chęcią się skuszę na taki obiadek w najbliższych dniach!

    OdpowiedzUsuń
  2. No fajnie z tym słonecznikiem. Tylko kaszy u mnie nigdy nie zostaje, bardzo lubią gryczaną :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj spróbowałabym takiego kotlecika z mojej ulubionej kaszy :)

    OdpowiedzUsuń