2 lutego 2014

Korzenna pasta śledziowa

To stary przepis na śląską pastę ze śledzi zwaną Hekele  (czyli siekana). Zamiast zwykłych solonych filetów posiekałam płaty śledzia  korzennego. pasta z tym śledziem zyskała korzenną nutę.
Możecie spróbować sami!


Korzenna pasta śledziowa



  • 4 filety śledziowe korzenne a'la Matjas  Lisner
  • 3 ugotowane na twardo jajka
  • 2 łyżki oliwy Extra V.
  • 2 łyżki musztardy 
  • 1 średnia cebula
  • starta skórka z cytryny  
  • sól, pieprz  
  • szczypior  do dekoracji


Filety wyjmij z zalewy.Posiekaj je w drobną kostkę.
Obierz cebulę.Posiekaj ją w drobną kostkę.
Posiekaj również jaja i wsyp wszystko do miski.
Dodaj musztardę, skórkę cytrynową i oliwę - wymieszaj dokładnie.
Dopraw solą i pieprzem czarnym świeżo zmielonym.
Pastę podawaj z domowym pieczywem, posypaną posiekanym szczypiorem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz