10 lutego 2014

Chlebek listkowy ziołowy z sezamem

W kuchni od rana po wypieku babeczek zrobiło się ciepło, więc od razu postanowiłam  upiec na kolację chlebek. Bardzo lubimy arabską mieszankę ziołową zaatar, której głównymi składnikami są tymianek i sezam.  Tym razem postanowiłam połączyć te smaki z roślinnym smalczykiem i zapiec je w moim chlebku. Użyłam sprawdzonego przepisu na bułeczki drożdżowe.








 „Smakowita Pajda zaskoczyła mnie tym, 
jak wspaniale smalczyk roślinny zastępuje masło w wypiekach domowych"

Biorę udział w zabawie kulinarnej "Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są Z T Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.




Chlebek listkowy ziołowy z sezamem

  • 500 g  mąki pszennej uniwersalnej
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 30 g  drożdży 
  • 1/2 opakowania smalczyku Smakowita Pajda z  cebulką i jabłkiem 
  • 1 szklanka letniej wody (250 ml)
  • 3 łyżki suszonego tymianku
  • około 1/2 szklanki ziaren sezamu
  • 1 małe rozkłócone jajo do posmarowania
Przesiej mąkę  do dużej miski, dodaj sól i wymieszaj.
Wymieszaj  cukier i drożdże z dodatkiem 1 łyżki mąki  w niewielkiej ilości wody i  odstaw  na 10 minut.
Przelej zaczyn drożdżowy do mąki.
Wyrabiaj ciasto od 5 do 10 minut dopóki nie będzie gładkie i elastyczne.
Przełóż je do  miski  oprószonej odrobiną  mąki i odstaw  do wyrośnięcia   w ciepłym miejscu (około 1 godz.).
Na desce lub macie posypanej mąką rozwałkuj z połowy ciasta podłużny placek o grubości około 5 mm i szerokości trochę mniejszej od przekroju foremki (około 5 cm u mnie). Posmaruj
pas   ciasta  smalczykiem  Smakowita Pajda  z cebulka i jabłkiem oraz posyp tymiankiem i sezamem.
To samo zrób z drugą częścią ciasta.
Każdy pasek pokrój w kwadraty i sklejając  umieść w silikonowych dwóch prostokątnych foremkach. Możesz też zastosować długą foremkę metalową wyłożoną papierem do pieczenia.
Pozostaw chlebek do wyrośnięcia. Gdy ciasto dobrze wyrośnie posmaruj je rozkłóconym jajem i posyp sezamem.


Wstaw je do dobrze nagrzanego piekarnika (200 st.c) i upiecz na rumiany kolor (około 40 minut).
Przed wyjęciem sprawdź za pomocą patyczka czy chlebek jest dobrze wypieczony.
Jeśli pieczesz chlebek w silikonowych foremkach dobrze jest  wyjąć go z foremki i dopiec około 5 minut z termoobiegiem na kratce, by boki i spód był rumiany i chrupiący.




Przed podaniem ostudź chlebek na drewnianej lub metalowej kratce.


Taki chlebek możesz podać jako dodatek do dania jednogarnkowego, bigosu lub użyć po przygotowania kanapek. Nie trzeba go już smarować, jest lekko tłusty, wystarczająco  chrupiący i aromatyczny.











3 komentarze:

  1. Nie mogę tego upiec, bo zaraz zeżrę. A nie mieszczę się w ŻADNE lżejsze ciuchy!

    OdpowiedzUsuń
  2. Marzyniu, u mnie to samo. :(
    Od środy posypuję głowę popiołem i post, więc i waga wróci do normy :)

    OdpowiedzUsuń