14 lutego 2014

Babeczki naszpikowane wiśniami i czekoladą

Serce truskawkowe zostało   zjedzone, nie doczekało  Walentynek. Trzeba było więc szybko  wymieszać coś słodkiego do Walentynkowej kawki.



Babeczki naszpikowane wiśniami i czekoladą




  • około 2 szklanek  mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  •  1 czubata łyżka kakao
  • 2  jaja
  • 3/4 szklanki  cukru
  • 200 ml jogurtu
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • szczypta soli
  • 300 g mrożonych wiśni
  • 10 dag czekolady deserowej
  • cukier brązowy (lub biały) do posypania
  • cukier puder do oprószenia



Wymieszaj mąkę z proszkiem i sodą oraz szczyptą soli. W drugiej misce wymieszaj jajo z cukrem,
jogurtem i 4 łyżkami oleju.
Do płynnej masy wsyp  mąkę i wymieszaj.
Jeśli masa jest zbyt luźna dosyp odrobinę mąki, by masa przypominała konsystencję babki ucieranej (średnio gęsta).
 Masę przełóż do foremek  po czym wetknij w nie połamaną czekoladę tak, by cząstki były nakryte przez ciasto.
 Na wierzchu  każdej babeczki ułóż wiśnie. Posyp wierzch cukrem, by na cieście powstała apetyczna słodka skorupka.
 Piecz w dobrze nagrzanym piekarniku w temp 180 st.C przez 20-25 min.

Podaj po przestudzeniu oprószone cukrem pudrem.

1 komentarz: