25 sierpnia 2013

Glazurowana golonka na zasmażanej kapuście

To danie nie często gości na moim stole. Golonka to tłuste mięso ze skórą i nie każdy je lubi.
Częściej kupuję samo mięso bez skóry i kości, z takiego gulasz lub galareta są pyszne !
Czasem jednak dla mężusia kupuję taki spory kawał nogi wieprzowej.


Glazurowana golonka na zasmażanej kapuście 



  • 1 golonka (około 1,5 kg)
  • włoszczyzna do zupy
  •  sól, pieprz czarny i ziołowy do smaku
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • kapusta kiszona zasmażana (tutaj znajdziesz przepis)


Opal golonkę, by pozbyć się owłosienia, umyj ją po czym włóż do gorącej wody. Zagotuj, odlej wodę razem z utworzoną pianą. Zalej golonkę ponownie gorącą wodą, posól, dodaj pieprz,włoszczyznę i gotuj na bardzo małym ogniu do chwili, aż będzie miękka.
Odstaw by lekko przestygła.  Przetnij golonkę z jednej strony, rozpłaszcz ją i umieść na płasko skórą do góry w żaroodpornym naczyniu.






 Z drobno posiekanego czosnku, sosu sojowego i miodu przygotuj glazurę.
Posmaruj nią skórę golonki po czym zapiekaj w piekarniku z termoobiegiem w temp. 180 st C około 30 minut do chwili, aż się ładnie zarumieni.









Podawaj z ziemniaczkami ugotowanymi w łupinach na kiszonej, zasmażanej kapuście.
Kufel piwa jest świetnym dodatkiem do takiej goloneczki, jeśli ktoś lubi.


3 komentarze:

  1. Hm! Gwoli ścisłości... We wstępie do wpisu jest błąd: "golonka wieprzowa" to nie jest "spory kawał uda wieprzowego"!
    "Golonka" definiowana jest anatomicznie jako "kość i oplatający ją system mięśniowo-powięziowy, zawarty pomiędzy kolanem a stopą".
    Udo leży powyżej... ;-)
    Z poważaniem!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za trafny komentarz :)
    Wyraźnie rozpędziłam się z tym udem :P Już poprawiam na kawał nogi - tak lepiej?
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. ....chcę zrobić zapiekaną w glazurze - dziś gotuję , a jutro będę zapiekał - ale chcę zrobić z kością w całości - czy czas zapiekania wydłużyć i czy czosnek do glazury musi być...?

    OdpowiedzUsuń