24 sierpnia 2013

Roladki wołowe duszone w winie i cebuli.

Gdy zapowiedzą się goście na kilka dni prawie zawsze robię wcześniej roladki. To pyszny sposób na podanie mięsa, gdyż można  go wzbogacić  różnymi smakami owocowymi lub warzywnymi wkładając obok cebuli do środka suszone śliwki, morele, paprykę lub inne warzywa.
Ja ostatnio zrobiłam dwa rodzaje roladek, wieprzowe  z farszem paprykowym i wołowe.
Zacznę od...


Roladki wołowe duszone w winie i cebuli.



  • 1 kg wołowiny zrazowej
  • 15 dag wędzonego boczku
  • 1/2 kg cebuli
  • 8 suszonych śliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • sos sojowy
  • 1/2 łyżeczki grubo mielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 2 łyżki masła sklarowanego lub oliwy
  • pół szklanki wytrawnego czerwonego wina


Mięso wołowe pokrój w poprzek włókien w prostokatne plastry (maksymalna grubość - 1 cm),
ścinki odłóż do zmielenia. Rozbij płaty mięsa tłuczkiem (delikatnie!).
 Boczek zmiel w maszynce wraz ze ścinkami mięsa, śliwkami,
obranym czosnkiem i 1 niewielką obraną uprzednio cebulą.
Dodaj pieprz czarny grubo mielony, szczyptę soli i pieprz ziołowy (do smaku).
Wymieszaj dokładnie . Każdy płat skrop sosem sojowym, nałóż na połowę farsz po czym zwiń
od strony farszu w roladę. Zwiąż każdą sztukę nitką lub zepnij szpileczką do zrazów,
 a następnie obsmaż ze wszystkich stron na rozgrzanym maśle lub oleju. Dodaj pokrojoną resztę cebuli, przesmaż ją krótko, następnie podlej winem.





Duś rolady do miękkości uzupełniając sos odrobiną wody od czasu do czasu , by się nie przypaliły.
Sos pozostały z duszenia zmiksuj na gładka masę, dodaj śmietankę kremową (jeśli lubisz) i dopraw solą oraz  pieprzem do smaku.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz