29 sierpnia 2013

Kofitura z aronii

Wreszcie uporałam się z aronią. Mam kilka krzaczków. W tym roku nazrywałam jej sporo.
To niezwykle zdrowy owoc.
Robię kilka wariantów przetworów. Aby pozbyć się goryczki dobrze jest potrzymać kilka dni w zamrażalniku. Tak więc po obraniu, umyciu i odsączeniu z resztek wody pakuję aronię w woreczki i wkładam do zamrażalnika. To bardzo dobry sposób na to by powoli robić kolejne przetwory.
Niektóre są takie smaczne, że cześć zjadamy od razu na porannym pieczywie.


Konfitura z aronii



  • 1 kg owoców aronii
  • 1 kg cukru
  • 1,5 szklanki wody 
  • 1 cytryna







Z cukru i wody przygotuj syrop. Umyj i obierz owoce aronii.







 Zalej je gorącym syropem i gotuj 10 minut. Odstaw je, a następnego dnia dodaj  sok z cytryny  i gotuj kolejne 10 minut na wolnym ogniu.
Mieszaj, by się konfitura nie przypaliła. Odstaw ją znowu. Następnego dnia   znowu podgrzewaj konfiturę na wolnym ogniu kolejne 10 minut.


Gorącą konfiturę przełóż do czystych słoików, zakręć wieczka i zagotuj krótko  (10 minut).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz