27 sierpnia 2013

Pizzerinki z oliwnego gaju.

Wczoraj w mojej kuchni królowało ciasto drożdżowe. Najpierw upiekłam mini pizze  w kształcie oliwnego drzewka. Później na deser ciasteczka cynamonki z śliwką i kruszonką.
Najpierw  opiszę oliwkowe pizzerinki


Pizzerinki z oliwnego gaju.


  • 200 g mąki   pełnoziarnistej
  • około 300 g mąki  uniwersalnej
  • 400 ml letniej serwatki (lub wody)
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 100 g  masła czosnkowego Lurpak
  • około 900 g oliwek zielonych
  • 6 łyżek przecieru pomidorowego
  • 50 g parmezanu
  • pęczek świeżej bazylii
  • ziarna dyni i lnu do posypania
  • rozkłócone jajo
  • mąka pszenna do podsypania




Do miseczki wlej 100 ml letniej serwatki, dodaj cukier pokruszone drożdże i kilka łyżek mąki pszennej.
Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce.
 Stop masło i przestudź je, by było letnie.
Po 10 minutach, gdy drożdże "ruszą" dodaj pozostałe składniki ciasta  (serwatkę lub wodę, stopione masło, mąkę, sól ) - wyrabiaj ciasto ok 5 minut i odstaw do wyrośnięcia.
 Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dodaj więcej mąki pszennej.

Formuj z ciasta placki w kształcie oliwnych drzewek podsypując mąką pszenną.
Posmaruj koronę drzewa przecierem pomidorowym, posyp bazylią, ziarnem dyni i startym parmezanem. Ułóż oliwki.
Posyp słonecznikiem i parmezanem.
Brzeg korony posmaruj jajem i posyp pestkami dyni.
Pień drzewa posmaruj również jajem i posyp siemieniem lnianym.















 Tak samo postępuj z każdą następną.
 Ułóż pizze na  blaszce i odstaw do wyrośnięcia.









Po kilkunastu minutach wstaw do nagrzanego piekarnika i upiecz na złoty kolor.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz