25 sierpnia 2013

Kotlecik indyczy na cukinii

Dla tych którzy nie lubią wieprzowiny proponuję przygotować delikatny kotlecik z piersi indyczej.
Można zrobić go szybko. Takie właśnie piekłam dla wnusi, gdy spędzała u nas wakacje.



 Kotlecik indyczy na cukinii

  • 4 kotlety z piersi indyczej
  • sos sojowy
  • pieprz czarny i ziołowy
  • mąka do oprószenia
  • 1 cukinia
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżeczki masła sklarowanego 




Mięso rozbij delikatnie tłuczkiem, skrop sosem sojowym, posyp pieprzem czarnym i ziołowym.
Odstaw na 20 minut.
Oprósz kotleciki mąką po czym usmaż je na na rozgrzanej na patelni łyżeczce masła na rumiany kolor. 





Obierz cebulę. Pokrój ją w cienkie plasterki na tarce do ogórków. Pokrój na  cienkie plasterki  również cukunię.
Po zdjęciu kotlecików  z patelni dodaj pozostałe masło, zeszklij na nim cebulę. Dodaj  cukinię.
Posyp ja pieprzem ziołowym i czarnym. Przesmaż ją razem z cebulą przez kilka minut, by pozostała chrupiąca. 

Podawaj od razu z kotlecikami indyczymi.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz