24 sierpnia 2013

Żurek koperkowy z szynką

W wielu domach na Śląsku w sobotę tradycyjnie na obiad je się żurek. Co gospodyni to inny przepis na żurek: na kiełbasce,  na wędzące, postny, z jajem, z ziemniakami pure ..... można wymieniać i wymieniać.
Ja gotuję żurek różnie, bo jak zauważyliście  nie lubię w kuchni monotonii.



Żurek koperkowy z szynką



  • 1/2 litra zakwasu żurkowego
  • 1,5 litra bulionu
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 pęczek koperku
  • 4 plastry szynki
  • przyprawa do zupy,
  • sól, biały pieprz do smaku









Obierz ziemniaki i ugotuj je w lekko osolonej wodzie.
Zagrzej bulion. Do gorącego bulionu dodaj zakwas i zagotuj.

Po odcedzeniu ziemniaków  pokrój je  w kostkę  i  dodaj do zupy.

 Pokrój rónież szynkę w kostkę i dodaj do zupy.




Zmniejsz ogień i gotuj  10 minut na wolnym ogniu. 


Na końcu dodaj posiekany koperek.  Dopraw żurek swoją ulubioną przyprawą do zup, ewentualnie solą i pieprzem. Jeśli żurek jest zbyt kwaśny, możesz dodać trochę miodu. Podawaj żurek od razu na gorąco.






1 komentarz:

  1. Mój żurek jest bardziej kremowy i bez ziemniaków :D więc masz rację - co kucharka to inny przepis :D

    OdpowiedzUsuń