18 marca 2013

Świąteczne buraczki

Do świątecznego mięsa proponuję buraczki w trochę innej odsłonie. Sądzę, że ładnie będą się prezentowały na stole.



Świąteczne buraczki


  • 1 kg buraków
  • słoiczek uprażonych jabłek
  • słoiczek chrzanu
  • sól, pieprz ziołowy i czarny do smaku
  • sok z cytryny i miód do smaku
  • kiełki do dekoracji








Buraki umyj i ugotuj lub upiecz w piekarniku w folii. Obierz je i zetrzyj w łezkę. Dopraw do smaku przyprawami oraz miodem i sokiem z cytryny.
Do filiżanki lub  foremki na babeczki  nałóż warstwę buraczków, warstwę uprażonych jabłek, warstwę buraczków, ugnieć lekko łyżką. Wywróć jak babeczkę na talerzyk. Na górze babeczki ułóż pół łyżeczki chrzanu. Udekoruj kiełkami.

 Tak przygotuj kolejne porcje buraczków do wyczerpania składników.

3 komentarze:

  1. Ślicznie wyglądają i są fajną alternatywą dla tradycyjnych a świąteczny stół :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się, że Ci się tak spodobała moja wersja buraczków, że zechciałaś wpisać komentarz :)
    Pozdrawiam serdecznie !

    OdpowiedzUsuń