19 marca 2013

Razowa szarlotka sypana.

Przepis oparty jest na starym, krążącym kiedyś po zeszytach z przepisami, przepisie na szarlotkę sypaną  bez jajek. Mój przepis wzbogaciłam o mąkę orkiszową , cukier brązowy i len.
Wszystkim bardzo smakowała! Jest dużo zdrowsza od tradycyjnej, więc polecam.
Piekłam ją w ubiegłą niedzielę.

Razowa szarlotka sypana.


  • 2,5- 3 kg jabłek 
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 2 szklanki kaszy manny
  • 1/2 szklanki siemienia lnianego
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki razowej orkiszowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 200 g masła
  • 2 łyżki cukru brązowego do posypania
  • orzechy do posypania


Obierz jabłka, pokrój je drobno i poduś chwilę podlewając odrobiną wody. Ostudź.







Do miski wsyp 1 szklankę cukru, mąkę pszenna i orkiszową, proszek do pieczenia, kaszkę mannę i siemię lniane. Wymieszaj dokładnie.












 Foremkę wyłóż papierem po czym rozsyp 1/3 sypkich składników. Wyłóż na nie połowę jabłek, oprósz 1 łyżeczką cynamonu. Na jabłka wyłóż kolejną część  składników sypkich, na które wyłóż pozostałe jabłka posypane cynamonem. Ostatnią  część składników sypkich wyłóż na jabłka.
Ułóż na niej masło pokrojone w cienkie plasterki. Posyp  górę orzechami i cukrem.



Piecz szarlotkę w temperaturze 180 st. C. około 40 minut w zależności od grubości ciasta.


 

2 komentarze:

  1. pyszna szarlotka właśnie na taką mam ochotę:) chyba sobie zrobię taką w weekend:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam! Jest ... no raczej była przepyszna :)

      Usuń