24 marca 2013

Golonko w galarecie a la salceson


Golonko w galarecie a la salceson



  • 1 duże golonko z kością
  • sól peklowa
  • 1 łyżka masła sklarowanego
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka liści laurowych
  • pieprz, majeranek
  • włoszczyzna do zupy
  • 1 łyżka żelatyny






Golonko nacinamy, nacieramy solą peklową wg przepisu na soli.
Odstawiamy na dobę. Przesmażamy na maśle ze wszystkich stron. Przekładamy do szybkowaru. Zalewamy 1 litrem wody i gotujemy około 40 minut. Po ostudzeniu otwieramy szybkowar. Dodajemy włoszczyznę, przyprawy i gotujemy kolejne 15 minut.




Obieramy mięso z kości, w wywarze rozpuszczamy żelatynę.
Do prostokątnej foremki przekładamy mięso, zalewamy galaretą - odstawiamy z chłodne miejsce do zastygnięcia.
Po wyjęciu z foremki kroimy w plastry.

Podajemy z pieczywem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz