3 marca 2013

Chlebek pełnoziarnisty niedźwiedzi


Dwa- trzy razy w tygodniu piekę chlebek. Najczęściej piekę chleb z przepisu Halinki, bo najmniej z nim roboty i jest całkowicie na zakwasie. jednak czasem dla odmiany.....



Chlebek pełnoziarnisty niedźwiedzi


  • około 300 g mąki pszennej
  • 400 g mąki pszennej  pełnoziarnistej
  • 3 łyżki  suszonego czosnku niedźwiedziego
  • 40 g drożdży
  • 300 ml letniej wody
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka miodu


W części letniej wody z miodem i kilkoma łyżkami mąki pszennej wymieszaj drożdże i odstaw je w ciepłe miejsce. Do miski wsyp mąkę razową, pszenną i suszony czosnek niedźwiedzi. Gdy drożdże "ruszą"  wlej je do miski razem z resztą wody, olejem  i solą. Wyrabiaj  ciasto do chwili, aż będzie odchodziło od rąk.
Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie dosyp mąki pszennej.



Odstaw w ciepłe miejsce.
 Gdy ciasto podwoi objętość uformuj z niego  chlebek, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostaw go do ponownego wyrośnięcia.







Przed upieczeniem ponacinaj ostrym nożem i zwilż pędzlem moczonym w wodzie. Piecz w dobrze nagrzanym piekarniku (temp. 190 st.C).






Po wyjęciu ostudź na kratce.






1 komentarz: