16 marca 2013

Sałatka warzywna z śledziem korzennym

Stwierdziłam ostatnio, że jadamy zbyt mało ryb. W związku z tym postanowiłam coś z tym zrobić.
Niestety ryby typu halibut, łosoś, sola, sandacz itp są dość drogie. Ale przecież poczciwa makrelka czy śledzik dobrze przyrządzone też są pyszne. Tak więc w ostatnich dniach prawie codziennie rybka na stole.
W paście na chlebie lub sałatce....zresztą w najbliższym czasie odrobię zaległości i opiszę Wam te dania.

Sałatka warzywna z śledziem korzennym


  • 1 opakowanie śledzia korzennego w oleju
  • 1 czerwona papryka
  • 2 ugotowane marchewki 
  • 1 pietruszka (ugotowana)
  • 1 mały seler (ugotowany)
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 mała cebula
  • 4 jaja ugotowane na twardo
  • 4 łyżki majonezu
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • natka pietruszki do dekoracji




Ugotowane w łupinach warzywa obierz i pokrój w kosteczkę.  Pokrój drobno ogórek.Obierz paprykę, cebulę i jabłko, pokrój je w kosteczkę.Wymieszaj składniki w misce. Śledź korzenny pokrój drobno, dodaj do warzyw. Na końcu dodaj majonez , musztardę, natkę pietruszki  i 1  łyżkę oleju ze śledzi
Wymieszaj , dopraw solą i pieprzem do smaku. Obierz jajka, pokrój je na ćwiartki.




Do plastikowych foremek włóż porcje sałatki ubijając łyżką,











Wykładaj je na talerzyki, dekoruj kawałkiem jajka i natką pietruszki.





 Oprósz jaja solą i pieprzem.

1 komentarz:

  1. fajny pomysł tylko kurcze wczoraj zjadłam ostatnie śledzie w korzennej zalewie, szkoda mogłabym wykorzystać do sałatki teraz to mogę się tylko popatrzeć:)

    OdpowiedzUsuń