25 marca 2013

Wielkanocny wieniec owsiano lniany


Len i owies to składniki, które bardzo korzystnie działają na nasz organizm.
Sądzę, że dobrze by znalazły się na świątecznym stole wśród innych. Może w postaci takiego wianuszka?




Wielkanocny wieniec owsiano lniany


  • około 40 dag mąki pszennej
  • 15 dag mąki owsianej
  • 5 dag drożdży
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka cukru
  • 250 ml mleka
  • 5 dag masła
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • len i otręby owsiane do posypania
  • 2 łyżki mleka 
  • rzeżucha do dekoracji


Z łyżki mąki , pół szklanki  mleka, drożdży i cukru przygotuj zaczyn o konsystencji gęstej śmietany i pozostaw do wyrośnięcia.
 Mąkę przesiej do miski i ogrzej ją. Dodaj 1 jajo i 1 żółtko,zaczyn, łyżeczkę soli, mleko i stopione i schłodzone masło. Wymieszaj.
Dodaj mąkę owsianą i len. Wyrób gładkie ciasto do chwili, aż zacznie odstawać od ręki.


 Pozostaw w cieple do wyrośnięcia.
Ciasto podziel na 2 części , zroluj je.Rulony poprzekładaj i złącz razem w wieniec.
 Ułóż na blaszce i zostaw do wyrośnięcia.
Możesz ponacinać nożem w rozetkę by wzbogacić wzór,







Białko rozkłóć z mlekiem, posmaruj nim wieniec po czym posyp na przemian lnem i otrębami owsianymi.








 Upiecz na złoty kolor w średnio nagrzanym piekarniku. Przed podaniem udekoruj rzeżuchą.



1 komentarz: