24 marca 2013

Żurek z boczniakiem w jaju





Boczniaki to bardzo zdrowe grzyby, więc postanowiłam użyć ich do żurku postnego.
Na Wielką sobotę planuję ugotować taki żurek.
Dziś próbka jak  taki żurek będzie wyglądał.


Żurek z boczniakiem w jaju





  • 1/2 litra zakwasu owsianego (lub żytniego)
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • sól, pieprz do smaku
  • 8 jaj ugotowanych na twardo
  • 250 g boczniaków
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki natki pietruszki
Oczyść i obierz grzyby. Zetnij twarde ogonki, pokrój kapelusze na cieniutkie paseczki. Na maśle przesmaż grzyby, dopraw je sola i pieprzem.
Podgrzej bulion, do gotującego wlej zakwas, doprowadź do zgotowania.Dodaj resztę grzybów do zupy wraz z sosem. Dopraw żurek do smaku i zdejmij z ognia.




 Zetnij czubki jajek (z dwóch stron), wyjmij łyżeczką żółtka. 
Do jajek włóż  grzyby. 
Układaj po dwa jaja z boczniakiem w głębokich talerzach, zalej je żurkiem.







 Przed podaniem posyp rozkruszonymi żółtkami oraz natką  pietruszki.




1 komentarz:

  1. świetny pomysł, żurek w cale nie musi być nudny:)

    OdpowiedzUsuń