16 marca 2013

Świąteczny chlebek turecki

Tradycja wielkanocna na Śląsku nakazuje piec domowe pieczywo w postaci wieńca pszennego,plecionki z kruszonką lub chlebek turecki. Zrobiłam na próbę,  no cóż - już zjedzony.
Następny będzie w święta.



Świąteczny chlebek turecki



  • około 1 kg mąki pszennej
  • 3 łyżki miodu
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 jaja
  • 5 dag masła
  • 6 dag drożdży
  • 5 dag rodzynków
  • 5 dag migdałów
  • szczypta soli
  • 1 jajo 
  • 3 łyżki mleka





Drożdże wymieszaj z połową letniego mleka, łyżeczką cukru i kilkoma łyżkami mąki. Odstaw do wyrośnięcia.
Jaja zmiksuj z miodem, dodaj przesianą mąkę, pół szklanki mleka i rozczyn. Dodaj szczyptę soli po czym zarób ciasto. Dodaj stopione i ostudzone masło, wyrób ponownie. Na końcu dodaj połowę posiekanych lub startych drobno migdałów i rodzynki - wymieszaj. Odstaw do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość uformuj podłużne chlebki, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.







Pozostaw do wyrośnięcia. Gdy chlebki wyrosną posmaruj je roztrzepanym z mlekiem jajem i posyp posiekanymi drobno migdałami. Upiecz chlebki w dobrze nagrzanym piekarniku na rumiany kolor.
Po upieczeniu ostudź chlebki na kratce.


1 komentarz: