25 marca 2013

Masełko rzeżuchowe

Na świątecznym stole lubię podać masełka smakowe. Na wiosnę lubię masełka zielone, pietruszkowe lub z rzeżuchą. Przy okazji miksuje je ze zdrową oliwą lub olejem.


Masełko rzeżuchowe


  • 100 g masła 82%
  • 3 łyżki posiekanej rzeżuchy
  • 1 płaska łyżeczka spiruliny (niekoniecznie)
  • sól i biały pieprz do smaku
  • 3 łyżki oliwy Extra V.
  • rzeżucha do dekoracji


Miękkie masło włóż do miseczki, zmiksuj je z oliwą. Dodaj posiekaną drobno rzeżuchę - wymieszaj.
Dopraw masełko sola i pieprzem do smaku.
Uformuj z masełka kopczyk, udekoruj je rzeżuchą.
Podawaj jako dodatek do pieczywa lub ziemniaków ugotowanych w łupinach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz