18 marca 2013

Surówka spirulinowa

Zrobiłam zakupy w "zdrowym sklepie", bo postanowiłam, że będziemy zdrowiej  jeść. Kupiłam sporo różności uważanych za zdrowe. Zamierzam poprawić walory zdrowotne naszych posiłków.
Przy okazji wyszło ciekawie :)
Dziś opowiem o surówce z bardzo zieloną spiruliną, w sam raz na akcję Zielono mi....  

Surówka spirulinowa


  • 4 łodygi selera naciowego
  • 1 duże jabłko
  • 1/2 sałaty lodowej
  • miód i sok z cytryny do smaku
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka sproszkowanej spiruliny


\





Umyj  i osusz seler i sałatę. Posiekaj je drobno lub zetrzyj na tarce. Obierz jabłko. Zetrzyj je w łezkę.
Skrop sokiem z cytryny i dopraw miodem by zrównoważyć kwaśny smak. Dopraw szczyptą soli.







Dodaj oliwę, spirulinę - wymieszaj dokładnie.
Przed podaniem wyłóż surówkę do miseczki.






3 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. To rodzaj mikroskopijnej algi spiralnie skręconej niezwykle zdrowej.
      Działa oczyszczająco i regenerująco na organizm. na wiosnę jak znalazł :)

      Usuń
  2. Rzeczywiście bardzo zielona;) Tylko nie wiem, czy jest dużo zdrowsza od pozostałych składników surówki :P

    OdpowiedzUsuń