23 marca 2013

Śledzik z jałowcem na sałacie rzymskiej

Dziś  inna wersja śledzia na Wielki Tydzień, wszak czeka nas post.



Śledzik z jałowcem na sałacie rzymskiej.



  • 400 g filetów śledzi typu matjas
  • 2 cebule czerwone
  • 1 łyżka  jałowca
  • 1 łyżka pieprzu ziołowego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 1/2 szklanki oliwy Extra V.
  • sok z pół cytryny
  • 2 jaja ugotowane na twardo
  • 8 listków sałaty rzymskiej






Śledzie wymocz w wodzie, a następnie w mleku.
Pokrój je w paseczki.








 Obierz cebule, pokrój je w piórka.






Wymieszaj śledzie z cebulą, posyp je  pieprzem czarnym i ziołowym, rozgniecionym jałowcem.
Skrop je sokiem z cytryny, oraz oliwą - wymieszaj dokładnie po czym odstaw w chłodne miejsce na kilka godzin.


 Umyj sałatę rzymską, osusz ją, wykrój twarde części przy głąbie. Uformuj z nich miseczki.




 Do każdej nałóż porcję sałatki śledziowej. Udekoruj je ćwiartkami jajek.

















1 komentarz: