22 marca 2013

Śledzie opiekane z jałowcem i czerwoną cebulą

Postanowiłam, że w poście będziemy jeść więcej rybek, więc dzisiaj znowu rybki, moje ulubione małe śledziki. Tym razem z moim ulubionym jałowcem, mam na jego punkcie bzika .
 

Śledzie opiekane z jałowcem i czerwoną cebulą


  • 1/2 kg małych śledzi
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka owoców jałowca
  • 1 łyżka masła sklarowanego
  • 2 cebule czerwone
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • mąka pszenna do obtaczenia
  • olej  do smażenia 
  • 300 ml octu winnego
  • 150 ml wody 


Oczyść i umyj śledzie.
 Oprósz je solą i pieprzem. Obtocz każda rybkę w mące.
W rondlu rozgrzej smalec, z rybek strzepuj nadmiar mąki po czym smaż w głębokim tłuszczu na lekko złoty kolor. Wyjmij rybki na bibułę. Obierz cebulę, pokrój ją w plastry.

Utłucz jałowiec w moździerzu.



W rondelku przesmaż cebulę z dodatkiem cukru na lekko złoty kolor.
Wlej ocet winny i wodę, dodaj jałowiec - zagotuj.










Rybki ułóż w miseczce, zalej je  octem z przyprawami. Odstaw na około 2 dni w chłodne miejsce.



Podawaj z ziemniakami ugotowanymi w łupinach.

 



1 komentarz: