21 marca 2013

Pasztet imbirowy duszony

Dziś opisze dwa fajne, dietetyczne  dodatki do pieczywa w formie pasztetu. Zrobiłam je z pręgi wołowej duszonej z warzywami. Mięso to zawiera tak sporo substancji kleistej, więc  wystarczy odparować rosół, ostudzić, a powstanie rodzaj pasztetu. Pasztet imbirowy przygotowałam  w kształcie jaja, jak to na święta. Pasztety duszone są dietetyczne, bo przygotowane bez tłuszczu, a jednak  nie są suche.
 Na początek....



Pasztet imbirowy duszony.


  • 1/2 kg pręgi wołowej
  • 1 mała marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka suszonej natki pietruszki 
  • 1 łyżka suszonego lubczyku
  • 1/2  łyżeczki imbiru w proszku
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki pokruszonych orzechów włoskich
Umyj wołowinę, pokrój ją w plastry, dodaj obrane warzywa. Włóż wszystko do garnka, zalej małą ilością wody (tyle by przykryć składniki). Dodaj suszona natkę pietruszki i lubczyk. Posól i gotuj na małym ogniu do chwili, aż warzywa będą miękkie. Przelej wszystko przez sito, bulion zostaw do podlewania.
Mięso, seler, obraną cebulkę i czosnek  zmiel  w maszynce do mięsa. Przełóż do rondelka, podlej niewielką ilością bulionu. Dodaj imbir, pieprz, kurkumę i orzechy, duś na bardzo małym ogniu około pół godziny.
Jeśli trzeba podlej bulionem, by masa nie przywarła do dna. Po ugotowaniu dopraw ostatecznie do smaku po czym wlej do foremki wyłożonej folią spożywczą i odstaw do ostudzenia.















Przed podaniem wyłóż na talerz i udekoruj rzeżuchą.  
Najlepiej smakuje ze świeżym razowym chlebem.





2 komentarze:

  1. ciekawy pomysł na pasztet:) on chyba nie jest taki twardy i nie da się pokroić jak normalny pasztet?

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest taki średnio twardy, więc możesz pokroić ale w grubsze plastry lub rozsmarować.
    Ma jedną zaletę - jest dietetyczny (z chudego mięsa z warzywami i bez tłuszczu)

    OdpowiedzUsuń