22 marca 2013

Kopytka pietruszkowe

Kluseczki to dobry dodatek do świątecznych pieczeni. Może przyda się komuś ten przepis?

Kopytka pietruszkowe

  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 łyżka suszonej natki pietruszki
  • ok. 150 g pszennej mąki
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej
  • 2 łyżki wiejskiej śmietanki
  • 1 jajo
  • szczypta soli









Ziemniaki zmiel lub przeciśnij przez praskę  wprost do miski, dodaj jajo, mąkę pszenną i ziemniaczaną, śmietanę, szczyptę soli.
Wyrób ciasto. Na końcu dodaj natkę pietruszki - wmieszaj dokładnie.Uformuj z ciasta wałeczki, pokrój skośnie w romby. 





Gotuj w lekko osolonej wodzie ok 2 minut od wypłynięcia.
Kopytka  takie najlepiej przygotować z ziemniaków pozostałych z poprzedniego dnia.



1 komentarz: