22 marca 2013

Kluseczki pomidorowe kładzione

Takie kluseczki również mogą być smacznym dodatkiem do mięsa lub też samodzielnym daniem podane z dowolną okrasą (przesmażonym boczkiem, cebulą przesmażoną na maśle itp)


Kluseczki pomidorowe  kładzione



  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  •  100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • maka pszenna  typ 500 ile zabierze
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej
  • 1 jajo
  • szczypta soli




Ziemniaki zmiel lub przeciśnij przez praskę  wprost do miski, dodaj jajo,koncentrat pomidorowy, paprykę w proszku, mąkę orkiszową  i ziemniaczaną,  szczyptę soli - wymieszaj. Jeśli ciasto jest zbyt luźne dodaj  jeszcze trochę mąki pszennej.
Wyrób ciasto. Powinno być trochę mniej zbite niż na typowe kopytka.




Nakładaj łyżką kluseczki na gotujący się , lekko osolony wrzątek.








Gotuj ok 2 minut od wypłynięcia.
Podawaj kluseczki jako dodatek do mięsa lub okraszone tym co lubisz.




1 komentarz: