14 marca 2013

Ajerkoniak domowy

Na Święta Wielkanocne co roku przygotowuję ajerkoniak. Należy zrobić go najlepiej miesiąc przed świętami. Moja receptura jest nieco zmodyfikowana w stosunku do tradycyjnej. Robię ajerkoniak na mleku skondensowanym słodzonym. Oto przepis.

Ajerkoniak domowy


  • 5 żółtek
  • 1/2 litra wódki dobrej jakości
  • 1 laska wanilii
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (530g)
  • kieliszek brandy lub rumu (50 ml)


Żółtka zmiksuj z mlekiem skondensowanym na puszystą masę.
Nie przerywając miksowania wlewaj cienką strużką wódkę. Dolej brandy. Miksuj jeszcze chwilę do uzyskania jednolitej konsystencji.
Przetnij wanilię wzdłuż i zeskrob  ze środka ziarenka. Dodaj  je do ajerkoniaku.Wymieszaj.
Przelej do butelki i odstaw  w chłodne miejsce wstrząsając od czasu do czasu.


1 komentarz: