14 marca 2013

Ajerkoniak cytrusowy.

W tym roku oprócz tradycyjnego  ajerkoniaku zrobiłam eksperymentalnie cytrusowy. zamiast wódki  użyłam nalewki cytrusowej.


Ajerkoniak cytrusowy.


  • 5 żółtek
  • 300 ml nalewki cytrusowej
  • skórka pomarańczowa i cytrynowa ( po kilka wiórków)
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (530g)
  • 100 ml  spirytusu 








Żółtka zmiksuj z mlekiem skondensowanym na puszystą masę.




Nie przerywając miksowania wlewaj cienką strużką cytrusówkę a następnie spirytus. Miksuj jeszcze chwilę do uzyskania jednolitej konsystencji.
Z wyszorowanej pomarańczy i cytryny  zetnij  paseczki skórek.Włóż  je do ajerkoniaku. Wymieszaj.
Zamknij szczelnie w słoju i odstaw  w chłodne miejsce wstrząsając od czasu do czasu.


Po dwóch tygodniach wyjmij paseczki skórki pomarańczowej i cytrynowej, przelej ajerkoniak do karafki.

2 komentarze:

  1. bardzo fajnie połączenie , robiłam ajerkoniak w domu ale taki tradycyjny:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeśli lubisz cytrusowy aromat - polecam!

    OdpowiedzUsuń