30 sierpnia 2013

Granita aroniowa

Moja wnusia lubi mleczko, jednak organizm niezbyt je toleruje.
Lubi tez lody..... więc granita czyli zamrożony sok lub przecier owocowy są dobrym zamiennikiem.
Tą, którą przygotowałam dla niej  z aronii bardzo jej smakowała, choć owoc zaliczany jest do cierpkich. Przeczytaj jak ją zrobić.

Granita aroniowa


  • 1 szklanka przemrożonej aronii
  • 3 łyżki cukru brązowego (lub wg uznania)
  • 2 szklanki wody
  • 4 łyżki soku z cytryny


Obrane i wypłukane aronie mrożone przez kilka dni w zamrażalniku wsyp do garnka.
Dodaj cukier i wodę - gotuj do chwili, aż owoce będą miękkie.




Przetrzyj owoce przez sito przepłukując  je wytworzonym sokiem.
Sprawdź czy przecier jest odpowiednio słodki, jeśli nie - dosłodź.
Przestudź, dodaj sok z cytryny.
Przecier  przelej do plastikowego pojemnika (może być po lodach)
 przykryj, wstaw do zamrażarki.
Po dwóch godzinach starannie zeskrob i wmieszaj masę widelcem.


Wstaw do zamrażarki na kolejną godzinę, po czym wymieszaj masę znów widelcem i  zamroź.


.

2 komentarze: