27 sierpnia 2013

Flaczki ze skrzydełek kaczki

Dla odmiany czasami gotuję skrzydełka kacze i przyrządzam je jak flaczki.
Taka namiastka flaczków cielęcych.
Podaje najprostszą wersję.



Flaczki ze skrzydełek kaczki



  • 1 kg skrzydełek kaczych
  • 1,5 l wody
  • włoszczyzna do zupy
  • 1 łyżka majeranku
  • sól, pieprz czarny i ziołowy do smaku
  • przyprawa do zupy








Oczyść i umyj skrzydełka.










 Ugotuj skrzydełka z dodatkiem włoszczyzny do miękkości w osolonej wodzie. Odlej rosół.





Obierz mięso ze skrzydełek, pokrój pietruszkę, seler i pietruszkę w drobną kostkę. Dodaj mięso i pokrojone warzywa do rosołu, dopraw go majerankiem i pozostałymi przyprawami. Gotuj na bardzo małym ogniu 10 minut, dopraw swoją ulubioną  przyprawą do zupy. Podawaj na gorąco z dodatkiem pieczywa.




2 komentarze: