5 grudnia 2012

Nalewka z czarnego bzu.


Czarny bez jest rośliną leczniczą.
Owoce czarnego bzu mają własności przeczyszczające, działają napotnie, moczopędnie, przeciwgorączkowo, przeciwbólowo a także  odtruwająco.
Mam nadzieję,że nalewka też wyjdzie nam na zdrowie.
Różne są zdania na temat substancji szkodliwych w niedojrzałych owocach.
 Na wszelki wypadek przegotujcie je około 10 minut.





Nalewka z czarnego bzu.




  • 35 dag owoców czarnego bzu
  • 500 ml czystej wódki  dobrej jakości
  • 100 ml wody źródlanej
  • 20 dag cukru brązowego
  • 2 goździki
  • kawałek kory cynamonowej (około 2 cm)
  •  soku z połówki cytryny
  • 100 ml wody źródlanej








Owoce bzu czarnego umyj,  obierz z szypułek za pomocą widelca. Zalej je wrzątkiem - zaparz. Po ostudzeniu przelej je przez sito. 

Ponownie zalej niewielką ilością wody (100 ml) i gotuj około 10 minut.Wsyp owoce  do słoja i  zalej wódką.
Dodaj goździki i cynamon , zamknij szczelnie słoik i odstaw w ciepłe miejsce na dwa tygodnie. 












Wstrząsaj od czasu do czasu.  Zlej płyn z nastawu. Cukier  wsyp  do owoców, dodaj wodę i odstaw w ciepłe miejsce na kolejne 2 tygodnie, aż cukier się rozpuści.














 Połącz  obydwa płyny, dodaj sok z cytryny i odstaw do leżakowania na kolejne 2 tygodnie. Po tym czasie przelej sklarowaną nalewkę do butelki przez filtr  (bibułkowy do kawy). Jeśli lubisz mocniejsze trunki dodaj 100 ml spirytusu.
Nalewka im dłużej leżakuje, tym smaczniejsza.


Domowe nalewki

9 komentarzy:

  1. super przepis. raz w życiu miałam okazję pić nalewkę z kwiatów czarnego bzu. smak pamiętam do dzisiaj. może znasz taki przepis? pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Owszem - nalewkę z kwiatów też zrobiłam - jest pyszna!
    Jak odszukam fotki to wpiszę :) obiecuję.

    OdpowiedzUsuń
  3. zapraszam do wzięcia udziału w bliźniaczym konkursie na http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/domowe-nalewki, wystarczy wkleić baner akcji z ich strony, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie wystarczy sparzyć owoców czarnego bzu, gdyż zawierają trującą sambunigrynę, która w organizmie jest przetwarzana w cyjanowodór (kwas pruski). Tylko 20-minutowe gotowanie lub suszenie owoców powoduje rozkład tego związku. Nie stosujcie przepisów, gdzie są surowe lub tylko sparzone owoce czarnego bzu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tez miałam wątpliwości, ale dowiedziałam się, że tylko niedojrzałe owoce bzu zawierają trujący kwas pruski. Jeśli zbieramy bardzo dojrzałe owoce nic nam nie grozi.
      To informacja od osoby która jest autorytetem w sprawach nalewek.
      Pozdrawiam!

      Usuń
    2. dokładnie w mojej rodzinie nalewkę z surowych owoców czarnego bzu robi się od bardzo dawna... jeszcze nikomu nie zaszkodziła - okres trawienia plus leżakowanie takiej nalewki to 4 m-ce

      Usuń
  5. Wszystko ok ale jak na nalewkę wyszło kwaśne ;( czy mozna dodać więcej cukru kiedy jest juz proces zakończony ?

    OdpowiedzUsuń
  6. Mam pytanie czy mozna zagotowac owoce z cukrem a pozniej dodac alkohol?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W różnych przepisach nalewkowych są dwie szkoły.
      Jedna łączy owoce z alkoholem a potem dopiero z cukrem, a druga odwrotnie.
      Wypróbowałam obydwa sposoby i nalewki sa smaczne w obydwu przypadkach.
      Znany mi Mistrz nalewkowy twierdzi, że prawdziwa nalewka to owoce zalane wpierw alkoholem.

      Usuń