8 grudnia 2012

Jaja faszerowane śledziem.

To jeszcze jedna  potrawa z wykorzystaniem pasty se śledzia siekanego.


 Jaja faszerowane śledziem.

  •  4 płaty śledziowe
  • 2 jaja
  • 2 łyżki  oliwy
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 1 łyżka posiekanych drobno orzechów
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki do dekoracji








Ugotuj jaja na twardo.






Płaty śledziowe wymoczone uprzednio posiekaj drobno, włóż do miski.
Posiekaj obraną wcześniej cebulę, dodaj do śledzia.Obierz jaja, dwa z nich  posiekaj  i dodaj do pozostałych składników.












 Dodaj oliwę, orzechy  oraz musztardę francuską i wymieszaj dokładnie.
Pozostałe jaja przekrój na połówki. wyjmij żółtka. Połowę żółtek rozkrusz i dodaj do pasty.
Dopraw ją solą i pieprzem świeżo zmielonym.










Nadziewaj połówki jaj pastą, dekoruj je  natką pietruszki. Rozkrusz pozostałe żółtka i posyp nimi faszerowane jaja.

1 komentarz:

  1. Pyszny pomysł z dodaniem śledzika, ja właśnie testuję przepis na śledzia w pieczonych burakach(,kuchnia lidla,), zobaczymy jak wyjdzie:)

    OdpowiedzUsuń