8 grudnia 2012

Kruche babeczki śledziowe

Śledź siekany to świetny dodatek do chleba, ale również  świetny  farsz do jajek i kruchych babeczek.

Kruche babeczki  śledziowe


  • ciasto: ok 2 szklanek mąki pszennej
  • 15 dag masła
  • 5 dag smalcu
  • 1 jajo
  • szczypta soli
  • farsz: 4 płaty śledziowe
  • 2 jaja
  • 2 łyżki  oliwy
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do wysmarowania foremek
  • natka pietruszki do dekoracji





Z podanych składników zagnieć szybko kruche ciasto - wstaw je do lodówki.
Wylep ciastem wysmarowane tłuszczem foremki, z resztek ciasta wykrój gwiazdeczki.
Upiecz babeczki na jednej blaszce, gwiazdeczki na drugiej na złoty kolor.
Ugotuj jaja na twardo. Płaty śledziowe wymoczone uprzednio posiekaj drobno, włóż do miski.












Posiekaj obraną wcześniej cebulę, dodaj do śledzia.Obierz jaja, posiekaj je i dodaj do pozostałych składników. Dodaj oliwę oraz musztardę francuską i wymieszaj dokładnie. Dopraw pastę solą i pieprzem świeżo zmielonym.








Nadziewaj babeczki pastą, dekoruj je gwiazdkami i natką pietruszki. Oprósz  pieprzem świeżo zmielonym.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz