27 grudnia 2012

Kruche babeczki serowe.


...i po świętach. Spędziłam je niestety jedną nogą w kuchni, drugą w łóżku.
Jeszcze nie doszłam do dobrej formy, ale systematycznie się poprawia.
Zaczął się czas karnawału, Sylwestra i biesiad, więc może przyda Wam się moich kilka przepisów na tę okoliczność. Najpierw bardziej pracochłonny.

Kruche babeczki serowe.


  • ciasto: ok 2 szklanek mąki pszennej
  • 20 dag masła Lurpak klasyczne
  • pół szklanki startego żółtego sera
  • 1 jajo
  • 2 łyżki posiekanych drobno orzechów włoskich
  • szczypta soli
  • farsz: 100 g szynki
  • 100 g żółtego sera
  • 3 łyżki  majonezu 
  • 2 łyżki  miks Lurpak z oliwą z oliwek 
  • 2 łyżki musztardy dijon
  • sól, pieprz, papryka słodka w proszku
  • tłuszcz do wysmarowania foremek
  • natka pietruszki do dekoracji




Z podanych składników zagnieć szybko kruche ciasto - wstaw je do lodówki.
















Wylep ciastem wysmarowane tłuszczem foremki, z resztek ciasta wykrój gwiazdeczki.
Upiecz babeczki na jednej blaszce, gwiazdeczki na drugiej na złoty kolor.
Ser i szynkę zmiel na drobnych oczkach, dodaj miękki miks Lurpak, majonez oraz musztardę  i wymieszaj dokładnie. Dopraw pastę papryką w proszku, solą i pieprzem świeżo zmielonym.










Nadziewaj babeczki pastą, dekoruj je gwiazdkami i natką pietruszki.


Może wstawię przepis na stronę http://www.kulinarnyblogroku.pl/ jako ostatnie zadanie konkursowe - jak myślicie?
Chyba ładnie się prezentują babeczki?
Jeśli tak sądzicie - proszę o głosy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz