29 grudnia 2012

Placki serowe pikantne

Po świątecznym obżarstwie ma się ochotę na proste jadło.
Placki z serem okraszone smażonym na cebulce boczkiem to coś, na co miałam ochotę.
Zwykły sobotni obiad.


Placki serowe pikantne.


  • 6-8 ziemniaków ugotowanych w mundurkach
  • 2 jaja
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 kg wiejskiego twarogu
  • 1/2 szklanki wiejskiej śmietanki
  • 2 cebule
  •  20 dag boczku
  • sól i pieprz czarny do smaku
  • olej roślinny do smażenia





Obrane ziemniaki i 20 dag twarogu przeciśnij przez praskę. Dodaj mąkę, jaja, szczyptę soli - wymieszaj. Formuj placuszki i smaż je na rozgrzanym na patelni oleju na złoty kolor.
Twarożek rozgnieć ze śmietanką na zwartą masę. Dopraw ją solą i pieprzem.











Na patelni przyrumień pokrojony w kostkę boczek, dodaj posiekaną cebulę i lekko ją przyrumień.








Podawaj placki z serem okraszone cebulą przesmażoną z boczkiem.



Posyp świeżo zmielonym pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz