8 grudnia 2012

Śląski śledź siekany (hekele).

Śląski śledź siekany zwany też hekele to zdrowa pasta podawana do chleba  lub ziemniaków gotowanych w łupinach tzw skórzoków.
Robi się ją bardzo prosto. Oczywiście jest kilka przepisów na tą pastę, ja podaję podstawową.

Śląski śledź siekany.



  • 4 płaty śledziowe
  • 2 jaja
  • 3 łyżki  oliwy
  • 1 cebula
  • sól, pieprz do smaku








Ugotuj jaja na twardo. Płaty śledziowe wymoczone uprzednio posiekaj drobno, włóż do miski. Posiekaj obraną wcześniej cebulę, dodaj do śledzia.Obierz jaja, posiekaj je i dodaj do pozostałych składników. Dodaj oliwę i wymieszaj dokładnie. Dopraw pastę solą i pieprzem świeżo zmielonym.


Pasta jest świetnym dodatkiem do pieczywa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz